Kosten van een bruiloft

Als je gaat trouwen, komen er veel kosten bij kijken. Jullie bruiloft moet de mooiste dag van jullie leven worden, de dag waarop jullie elkaar het ja-woord gaan geven. Om de bruiloft van je dromen te krijgen, moet er van alles geregeld worden, waaronder de bruidstaart, het inhuren van een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand enzovoort. Maar wat kost een bruiloft nu precies, en kan je ook op je bruiloft besparen?

Gemiddelde kosten voor een bruiloft

Kosten van een bruiloftHet organiseren van een gemiddelde bruiloft kost 12 tot 15.000 euro. Deze gemiddelde berekening is gebaseerd op 20 daggasten en 100 avondgasten. De lijst die je hieronder ziet, is een gemiddelde berekening. Je kan natuurlijk per onderdeel minder of juist meer aangeven.

Bedankjes: 150 euro
Bloemen: 200 euro
Bruidstaart: 4 euro per persoon
Buffet: 25 euro per persoon
Drukwerk: 250 euro
Feest: 20 euro per persoon
Fotograaf: 1200 euro
Huwelijksnacht: 250 euro
Huwelijksreis: 2500 euro
Kapper en make-up: 150 euro
Kleding bruid en bruidegom: 1.750 euro
Muziek: 1000 euro
Trouwboekje en documenten: 500 euro
Receptie: 15 euro per persoon
Ringen: 750 euro
Vervoer: 500 euro

Goedkoop trouwen

Als je minder geld te besteden hebt, of je wilt gewoon minder uitgeven, kan je ook een schitterende bruiloft organiseren. Een goedkopere bruiloft regelen kan je makkelijk doen met onderstaande tips.

De dag

De dag waarop je trouwt kan duur of goedkoop zijn. Vrijdag en zaterdag zijn de duurste dagen om te trouwen, doordeweeks is het goedkoper. In sommige gemeentes is het zelfs mogelijk om gratis te trouwen.

Het hoogseizoen voor bruiloften is in de zomer. Als je buiten het trouwseizoen gaat trouwen, is er de mogelijkheid om te onderhandelen over de prijs voor de trouwlocatie.

Gratis trouwen

In de meeste gemeenten kan je op een bepaalde dag of een bepaald dagdeel in de week gratis trouwen. Welke dag of welke tijd dit is, is afhankelijk van de gemeente. Maar vaak valt dit op maandagochtend. Wel moet je er rekening mee houden dat je maar een zeer klein groepje mensen mee mag nemen, vaak maximaal 8 (inclusief bruidspaar). De tijd van het gratis trouwen ligt vaak tussen 8.30 en 9.00 uur.

De trouwlocatie

Je kan een goedkope trouwlocatie zoeken, of het feest bijvoorbeeld bij je thuis, bij familie of bij vrienden thuis vieren. In sommige kerken kan je voor een redelijk laag tarief een zal huren. Ook zijn er andere mogelijkheden om een zaal te huren voor je bruiloft, bijvoorbeeld in een museum of een publiek gebouw.

Gasten

Een goede manier om te besparen op je bruiloft is om minder gasten uit te nodigen. Dit klinkt misschien onvriendelijk, maar door 10 gasten niet uit te nodigen, bespaar je voor het diner al zo’n 500 euro. Bedenk ook bij iedereen die je wilt uitnodigen of je hem of haar er ook echt bij wilt hebben. Als je iemand al tien jaar niet gesproken hebt, waarom zou je die persoon dan wel uitnodigen op je bruiloft?

Goedkope trouwjurk

Trouwjurken zijn behoorlijk duur. Maar je kan ook op een goedkopere manier aan een bruidsjurk kopen. Wat dacht je van de trouwjurk van je moeder? Ook op sites als marktplaats kan je goedkoop trouwjurken kopen. Wil je toch een nieuwe jurk uit de winkel? Er zijn ook winkels waar je ongeveer 500 euro betaalt voor een bruidsjurk.